Billeder sendes via privatradioAALBORG: Var det noget at kommunikere i billeder i stedet for tale eller tekst gennem privatradioen? Ja måske, men problemet er bare, at enhver ved, at det tager hundrede år at overføre et nogenlunde stort billede via packet radio.
Løsningen hedder SSTV, slow scan television. Nordjysk Packet Radio Klub (NPRK) har i et lille års tid eksperimenteret med denne kommunikationsform, der kan overføre et farvebillede på 640 x 480 pixel på omkring halvandet minut.
SSTV har været benyttet af kortbølgeamatører i mange år. Men nu er walkiefolket også med, fortæller Leo Jørgensen, DEN1OZ, som er en af dem, der startede forsøgene op i NPRK. - Først troede jeg ikke, at det kunne lade sig gøre på privatradio, men da jeg så fik hentet programmet W95SSTV hjem fra internettet og prøvede, viste det sig at fungere meget fint, siger Leo Jørgensen. Han fortæller, at W95SSTV er let at starte op med, fordi det ikke kræver et egentligt modem, men kan benytte PCens lydkort. Dog skal der bygges et simpelt interface, hvormed PCen kan taste senderen.
SSTV er ikke en intelligent kommunikationsform på niveau med packet radio. Man sender ikke specifikt til et bestemt kaldesignal, og der er ingen fejlkorrektion. Alle computere, der lytter på kanalen, modtager alle de billeder, der bliver sendt, og hvis der kommer støj på modtagelsen, viser det sig som "sne" i billedet. Til gengæld er billederne som nævnt ganske hurtigt overført. - Man skal se det her som en kommunikationsform, ikke som et system til overførsel af billedefiler. Har man behov for at overføre et helt fejlfrit billede, må man bruge packet radio i stedet, siger Leo Jørgensen. Et godt og meget aktuelt eksempel på, at SSTV er en kommunikationsform, er denne tids udveksling af kreative julekort.
For bedre at kunne nå hinanden har folkene fra NRPK oprettet deres egen SSTV-repeater, der videresender alle de billeder, den modtager. Repeateren, der sender fra klubbens lokale i golfhuset på Borgmester Jørgensens Vej, virker på omtrent samme måde som en digipeater på packet radio. Så snart den har modtaget et billede, går den selv i gang med at sende billedet ud på samme kanal, som den modtog det på.
Fakta om SSTV:
* W95SSTV-programmet er shareware og kan downloades på adressen www.siliconpixels.com , hvor det også er muligt at se et screen shot af et livligt kørende W95SSTV-program.
* W95SSTV har de funktioner, som den almindelige SSTV-bruger har behov for, men vil man f.eks. lave sin egen SSTV-repeater, kan man i stedet f.eks. bruge et program, der hedder EZSSTV. Dette program kræver dog et såkaldt HAMCOM-modem. På adressen come.to/lvj har Leo Jørgensen oprettet en hjemmeside med en beskrivelse af HAMCOM-modemet.
* NPRK-folkene benytter kanal 40 til SSTV. Indtil nu er otte klubmedlemmer hoppet med på vognen.
* Kortbølgeamatørerne kører bl.a. SSTV på 14.235 MHz. Her er der mulighed for at afprøve teknikken, hvis man ikke lige bor i et område, hvor der køres SSTV på privatradioen. Også rumstationen MIR sender SSTV, og det foregår på 2 meter-båndet, 145.985 FM +/- 3 kHz, men vil senere blive flyttet til 70 cm-båndet, 434.975 MHz +/- 3 kHz. Signalerne fra MIR kan dog ikke høres hele tiden, idet rumstationen kredser rundt om Jorden. 22. december 1998.
Klik her for at kommentere emnet i artiklen. |
|