Skriv i debatforum
Annuller indlæg
Re: CB Frikvenser Ulrik Brinck 21. april 2015 kl. 22:56.
Forklaringen på forskellen på sende- og modtagekrystallets frekvens ligger i den måde, sådan en modtager er bygget op på.
I modtageren genererer man et signal, som ligger 455 kHz under den frekvens, man vil modtage. Dette internt genererede signal blander man med det, man får ind fra antennen. Når man blander to frekvenser, får man en frekvens, der udgør forskellen på de to. Denne kaldes mellemfrekvensen og er i dette tilfælde 455 kHz.
Det kan lyde som en omvej at gøre på den måde, men fidusen er, at hele resten af modtageren kun behøver at være bygget/optimeret til én frekvens - 455 kHz - og derved kan man opnå en god følsomhed og stor selektivitet. Ulempen er, at det "koster" et ekstra krystal, som skal ligge 455 kHz under den frekvens, man vil modtage, og derfor kan man ikke sende og modtage på det samme krystal.
At sende er nemlig mere simpelt: Her er der ikke noget med blanding og mellemfrekvens. Man skal blot generere den frekvens, man vil sende på, og forstærke signalet op. Derfor skal krystallet til sending være på den "rigtige" frekvens og ikke 455 kHz forskudt.
Så der er altså ikke tale om, at man modtager på en anden frekvens, end man sender på. Modtageren skal blot bruge et internt genereret signal, der ligger 455 kHz under den frekvens, man skal modtage.
At mellemfrekvensen lige er 455 kHz er en udbredt standard i lang-, mellem- og kortbølgemodtagere, og derfor kan de fleste walkier bruge de samme modtagekrystaller. Men der kan godt være undtagelser fra standarden på de 455 kHz, som f.eks. i den National, som Janus nævner.
Mvh. Ulrik. |