Skriv i debatforum
Annuller indlæg
Re: Forstærkning af Danita 9023 Ulrik Brinck / A304 25. august 2003 kl. 15:59.
Tak for tilliden, Søren :D.
Ja, radioen skal være opbygget præcis som det eksemplar, der engang i tidernes morgen blev brugt ved afprøvningen, da P&T typegodkendte dén model. Derfor må man ikke f.eks. bygge et kraftigere udgangstrin ind i radioen for at komme op på de 4 watt.
At trimme radioen som den er, er ikke at bygge den om, derfor er det ikke i sig selv ulovligt. Men normalt gælder også, at gamle anlæg skal overholde de regler, der gjaldt, da de blev solgt. Derfor må man man ikke på en radio, der i sin tid blev godkendt med 500 mW trimme sendeeffekten højere op, selv om det evt. kan lade sig gøre uden at ombygge radioen.
Det, der i mine øjne måske alligevel åbner en mulighed, er der i 2001 kom en ny regel, som betyder, effektgrænsen nu er 4 watt ERP - altså 4 watt udstrålet fra antennen (målt i forhold til en dipol), og ikke som tidligere "bare" 4 watt afgivet fra senderen uanset antenne.
IT- og Telestyrelsen oplyste sidste år skriftligt, at det betyder, at et "anlæg" nu er radioen og antennen tilsammen, og angav som konkret eksempel, at hvis man køber en 4 watt’s radio og en 5/8-antenne, der forstærker signalet til det dobbelte, så skal radioen skrues ned, således at antennen kun fodres med 2 watt, hvorved den udstrålede effekt bliver 4 watt.
Heraf må man også kunne slutte det omvendte, altså at hvis kabeltab og manglende forstærkning i antennen betyder, at 4 watt fra radioen kun giver f.eks. 3 watt udstrålet, så må man skrue radioen op, indtil den udstrålede effekt bliver 4 watt. Der er nemlig ikke længere angivet nogen grænse for selve radioens afgivne effekt.
IT- og Telestyrelsen oplyste samtidig, at der som altid gælder det, at anlæg, der er taget i brug under tidligere gældende regler, fortsat må benyttes efter disse regler. Derfor må jeg f.eks. stadigvæk gerne afgive 8 watt ERP fra min 5/8 ved at give 4 watt ind, men hvis jeg købte en tilsvarende ny radio og antenne i dag, så skulle radioen skrues ned.
Det gode spørgsmål er så: Vi ved jo, at et "anlæg" nu er radio og antenne tilsammen. Hvad så, hvis radioen er gammel og antennen er ny? Er det så et "nyt anlæg" eller er det et "anlæg taget i brug under tidligere gældende bestemmelser"? Det melder historien mig bekendt ikke noget om, men hvis det er et "nyt anlæg", så må det også være de nye regler, der gælder, og så må der jo udstråles 4 watt fra antennen, hvilket man jo kan gøre, hvis antennen f.eks. er en 5/8, og man kan klemme 2 watt ud af sin gamle 23 kanals radio. Til gengæld må man så formode, at man i så fald ikke må sende AM med den eller sende på kanal 11A, selv om radioen faktisk kan, fordi det jo ikke er tilladt i de nye regler.
Spørger man IT- og Telestyrelsen, om man kan bruge ERP-reglen til at hæve effekten på en gammel 500 mW-radio, hvis blot antennen er ny, så vil de jo højst sandsynligligt umiddelbart svare nej. Men lur mig, om de overhovedet tænkte på det, da ERP-reglen blev indført på 27 MHz :o), og det afgørende er jo, hvad en dommer ville sige, hvis der endelig kom en sag om det.
Om man så synes, at det ville være ulejligheden værd at tage en sag om dét spørgsmål, er jo en anden historie.
Ulf, du må selv tage stilling til, om du vil få din 9023 skruet op, hvis den overhovedet kan. Det er en chance at tage, jeg kan ikke love dig, at det er lovligt, selv om det på den anden side heller ikke kan udelukkes (hvis antennen er solgt inden for de sidste knap to år).
Men jeg vil sige, at skal det gøres, så overlad opgaven til en radiomekaniker, der har det rigtige måleudstyr og er vant til at trimme 27 MHz-radioer. Forsøg absolut ikke selv - du kan ikke se, om radiosignalet bliver forvrænget. Det kan det måske blive, hvis der sendes kraftigere end udgangstrinnet egentlig kan klare, og så er det, at "ulykkerne" begynder at ske.
Venlig hilsen
Ulrik. |