Skriv i debatforum
Annuller indlæg
Holland tillader SSB 22. april 2001.
HOLLAND: Med virkning fra 1. marts har Holland tilladt sine privatradiobrugere at benytte modulationsformerne Single Side Band (SSB) og AM på de sædvanlige 40 privatradiokanaler. Dermed er landet gået med i den stadigt voksende gruppe af lande, der lokalt tillader mere, end den internationale, såkaldte CEPT-standard lægger op til.
SSB-modulationen, der teknisk set er en særlig variant af AM, er populær til langdistanceforbindelser, fordi den lettere trænger igennem ved en svag forbindelse. Men hidtil har hollænderne i lighed med danskerne kun kunnet køre SSB med ulovligt udstyr. For at hollænderne legalt skal kunne få glæde af den nye mulighed, er de dog nødt til at købe nye radioer, der er notificeret til brug i landet.
Holland har hidtil, i lighed med Danmark, fulgt CEPT-standarden, der blev aftalt i 1980'erne og alene tillader frekvens- og fasemodulation på 40 kanaler i frekvensområdet 26,965-27,405 MHz med en sendestyrke på 4 watt. Til gengæld har landet i lang tid haft en meget liberal holdning til, hvad radioerne blev brugt til, så længe man ikke pillede ved "indmaden" i dem. Holland var f.eks. det første land, der tillod datakommunikation på privatradiobåndet.
Formålet med CEPT-standarden var at opnå ensartede regler, der bl.a. skulle gøre det lettere at benytte radioanlæg i andre lande end hjemlandet, hvilket især er kommet langturschaufførerne til gode. Efterhånden er det dog så som så med de ensartede regler, idet Holland blot er et af efterhånden mange lande, der tillader mere end standarden. Tyskland og England har f.eks. 80 kanaler i stedet for 40. De 40 første kanaler er de samme som i CEPT- standarden, men de "ekstra" kanaler er end ikke de samme i Tyskland som i England.
40 kanals radioer, der følger CEPT-standarden, som f.eks. de radioer, vi har herhjemme, kan fortsat benyttes i alle de lande, de hele tiden har kunnet benyttes i, og med de nye EU-regler om notifikation i stedet for typegodkendelse, er de endda også blevet lettere at købe og sælge over grænserne. Men borgere fra lande med udvidede regler er nødt til at undersøge, om netop deres radio må bruges i andre lande, før de tager den med på rejse. |