Skriv i debatforum
Annuller indlæg
Stigende salg af PMR446-radioer 20. februar 2002.
Det er efterhånden to og et halvt år siden, at det i Danmark blev tilladt for enhver at benytte de såkaldte PMR446-kanaler til kommunikation uden først at skulle søge om særlig tilladelse. Og de små, håndholdte walkietalkies, der benytter frekvenser omkring 446 MHz i UHF-båndet - deraf navnet PMR446 - er efterhånden ved at bide sig fast på det danske marked.
Hos producenten og distributøren Comitel A/S, der bl.a. står bag Danita-varemærket, oplever man nu et voksende marked for PMR-radioerne. Det gælder selvfølgelig først og fremmest private købere, for hvem UHF tidligere var lukket land, medmindre man havde en radioamatør-licens. Business development manager Klaus Hansen, Comitel, anslår at 75 procent af de PMR-radioer, der sælges, går til private brugere. Men så har Comitel også kørt kampagner for disse radioer, rettet mod specifikke målgrupper. Senest mod motorcykelfolket, som kan købe radioer med hjelmsæt og alt, hvad der er nødvendigt, for at motorcyklisterne kan tale sammen, mens de f.eks. følges ad ned gennem Europa.
Men erhvervslivet er heller ikke uinteresserede i PMR-radioerne. - PMR tager lidt af markedet fra de professionelle, såkaldte LMR-radioer, fordi de er meget billigere. Firmaerne skal måske kun give 1000 kroner for en PMR-radio, mens en LMR let kan koste 9000, fortæller Klaus Hansen og nævner som eksempel hotellers interne kommunikation.
Mens der altså bliver solgt stadig flere PMR-radioer, er salget af de 27 MHz-privatradioanlæg, som Comitel i sin tid startede sin virksomhed på, ifølge Klaus Hansen stagnerende. Til gengæld røber han over for Privatradionyt, at virksomheden er stærkt på vej med sin egen PMR-radio. Indtil nu har Comitel alene distribueret Cobra Microtalk-serien, men nu er der en Danita-PMR-radio på vej. Han holder dog kortene tæt ind til kroppen med hensyn til, hvad den nye radio kommer til at kunne.
Hos walkietalkie-forhandleren IC Communication på Folehaven i Valby kan man godt nikke genkendende til meldingen om et stigende salg af PMR446-radioer. Dog ikke så meget, som man kunne ønske sig - butikken fortæller, at man nu sælger nogenlunde lige mange PMR- og 27 MHz-privatradioanlæg, da det i et vist omfang er privatradiobrugerne, der køber PMR-radioer som supplement. Der er dog også familier, der f.eks. skal på rejse, blandt kunderne. Til gengæld har IC Communication næsten lige så mange erhvervskunder som private købere. Og det er bl.a. diskoteker, der benytter radioerne til dørmændenes indbyrdes kommunikation, og små entreprenørvirksomheder, der bruger radioerne på byggepladser.
IC Communication forhandler PMR-radioer er mærkerne Midland, Cobra, Panasonic og Stabo. Stykpriserne varierer mellem 6-700 kroner og knap 1200 kroner, dog er det muligt at købe et sæt med to radioer for ialt 998 kroner.
At radioerne undertiden sælges i sæt á to stk. understreger tendensen med, at de ofte bliver købt med et helt specifikt kommunikationsformål - i modsætning til de traditionelle privatradioanlæg, hvor mange ofte køber en radio, sætter en antenne op og lader tiden vise, hvem man nu går hen og får kontakt med. Årsagen til denne forskel i anvendelsen er selvfølgelig PMR-radioernes kortere rækkevidde, der samtidig betyder mere uforstyrret kommunikation. At rækkevidden er kortere skyldes i øvrigt ikke, at radioerne er dårligere, men blot at de kun fås i håndholdt udgave med indbygget antenne.
Der er dog folk, der køber PMR-radioer med samme formål, som de køber privatradioanlæg med. En af dem hedder Carsten, ZX 140, og bor i Tåstrup. Privatradionyt fik en snak med ham fire dage efter, at han og en ven i Hedehusene havde købt hver deres PMR-radio af mærket Cobra.
De to venner kan ikke nå hinanden med PMR-radioerne, når de befinder sig på hver deres bopæl, 5-10 km fra hinanden, så på det område var radioerne en skuffelse - dog var det ikke helt uventet, idet de godt på forhånd vidste, at rækkevidden typisk ligger omkring tre kilometer. Men på kortere afstande går det faktisk overraskende godt, fortæller Carsten. Således er det lykkedes dem at tale sammen i brugbar kvalitet på en halv kilometers afstand i tæt bebyggelse, hvor de begge opholdt sig indendørs. Og dermed ser det ud til, at PMR-radioerne er 27 MHz-privatradioerne overlegne, så længe der er tale om privatradioer af den håndholdte slags. Samtidig er PMR-radioerne fri for "italienere" og lignende forstyrrelser, som enhver privatradiobruger kender til.
- Vi købte radioerne for at få lidt mere ro på kanalerne og prøve det nye bånd. Vi bruger dem faktisk til det samme som almindelige 27 MHz-radioer, siger Carsten og fortæller, at han allerede har hørt andre PMR-brugere ude i Hedehusene. Dog var de for langt væk til, at det lykkedes ham at finde ud af, hvem de var eller få kontakt med dem.
Men Carsten har bestemt ikke lagt PMR-radioen på hylden endnu. |