NYHEDER    DEBAT    KØB & SALG    DET SKER    BYG SELV    LINKS    DENNE SIDE/KONTAKT  
 
Debatforum 23. november
Re: Zetagi lukket?. PA
Køb & Salg 9. oktober
Ham international Concorde 3 KØBES
Det sker 2024
TangoMike Træf 2024 på Fyn
 
 

Skriv i debatforum

Annuller indlæg

Navn

Mailadresse (andre kan ikke se den)

Overskrift

Debatindlæg/kommentar


Skriv følgende tal: To Seks Syv.


Send mig en mail, når mit indlæg besvares i debatten.
Gem mit navn og mailadresse til næste gang. Hvordan det?



AM og SSB er nu tilladt i Danmark

1. juni 2012.

Datoen har været kendt i et stykke tid. I dag, den 1. juni 2012, er dagen, hvor brug af SSB for første gang nogensinde er blevet lovligt på 27 MHz i Danmark. Samtidig er AM også genindført. AM var den modulationsart, der helt oprindeligt blev benyttet på 27 MHz i Danmark, men den blev afskaffet i 1985.

Fra 1. april 1985 og frem til i går har det alene været tilladt at benytte FM (frekvensmodulation) og PM (fasemodulation). AM var dog lovligt, hvis man havde en radio, der var købt før afskaffelsen.

De tilladte kanaler er de samme 40 kanaler som før, og alle modulationsformerne må benyttes på alle kanalerne. Der må sendes med 4 watt på FM/PM (som hidtil). På AM er effektgrænsen ligeledes 4 watt, mens der på SSB må sendes med 12 watt PEP (peak envelope power, top-til-top-effekt). Effekterne er inklusive antennens eventuelle gain.

De nye regler er indført som følge af, at man i Electronic Communications Committee (ECC), der er en del af CEPT, er blevet enige om at indføre AM og SSB i alle CEPT's 48 medlemslande.

Nogle lande havde allerede indført AM og SSB på egen hånd, men ikke nødvendigvis med samme tilladte sendeeffekter som i den nye CEPT-standard.

Det er alene modulationsformerne og effektgrænserne, der nu standardiseres på ny. Når det gælder kanalfrekvenser, er der stadigvæk enkelte lande, som har ekstra eller andre kanaler end de 40 CEPT-standardkanaler, vi har herhjemme. England og Tyskland har således 80 kanaler - hvoraf de ekstra 40 kanaler ikke er de samme i de to lande - mens Polens 40 kanaler er forskudt 5 kHz i forhold til de fleste landes. I EU-lande gælder det således fortsat, at hvis man har en lovlig radio fra et andet EU-land, skal man sikre sig, at man sender på de frekvenser, der er lovlige i det land, man befinder sig i.

ECC-beslutningen om de nye regler er dateret den 24. juni 2011 og havde den 1. oktober 2011 fastsat som foretrukken ikrafttrædelsesdato. Men det var åbenbart en meget optimistisk dato, idet det var de færreste lande, der nåede dette mål. I Danmark tog det således næsten et år at få indført de nye regler - og i mellemtiden blev myndigheden på området udskiftet, idet IT- og Telestyrelsen blev nedlagt, og området overgik til Erhvervsstyrelsen.

I vores nærmeste nabolande ser det p.t. således ud, så vidt det er Privatradio.dk bekendt:
- Norge: De nye regler trådte i kraft den 19. januar 2012.
- Sverige: AM og SSB er i forvejen tilladt på alle 40 kanaler, men med lavere effektgrænser - 1 watt på AM og 4 watt PEP på SSB. Den svenske Post- och Telestyrelsen arbejder på at indføre de nye effektgrænser, men de er endnu ikke trådt i kraft.
- Finland: Samme situation og samme nuværende regler som i Sverige.
- Tyskland: AM og SSB var allerede tilladt med 1 watt på AM og 4 watt PEP på SSB. De nye effektgrænser på 4 hhv. 12 watt trådte i kraft i december 2011. Tyskland har 80 kanaler, men AM og SSB er kun tilladt på kanal 1 til 40. På kanal 41 til 80 må der alene benyttes FM/PM.
- Østrig: P.t. er kun FM/PM tilladt. Ifølge en udmelding fra november 2011 ventes de nye regler at træde i kraft i 1. halvår 2012, men det er ikke sket endnu.
- Schweiz og Liechtenstein: De nye regler trådte i kraft 1. oktober 2011, og man nåede således ECC's mål.
- UK: Den britiske telemyndighed, Ofcom, var imod at indføre AM og SSB og fik forhalet ECC-beslutningen med nogle måneder. Og p.t. har man tilsyneladende ikke travlt med at få indført de nye regler.

I lighed med hidtil gælder det, at radioen skal være lovlig/godkendt til brug i det land, man befinder sig i. For EU-landenes vedkommende betyder det, at radioen skal overholde EU's R&TTE-direktiv og være CE-mærket.

Links:
De nye danske regler (Erhvervsstyrelsen)
Liste over CEPT's medlemslande

SENESTE NYHEDER

6. maj
Jægerspris-klub fylder 30 år

17. januar
Hvem er derude?

27. december
Schweiz afskaffer CB-licens, men kun delvist

15. juli
Tjekkiet får 80 kanaler

26. juni
Jan Bentzen, B.T.H., er død


Flere nyheder

Søg i nyhedsarkivet

 
SENESTE I DEBATFORUM

Re: Zetagi lukket?
PA - 23/11 00:09

Re: G68. Walkie forhandler
Thomas - 5/11 15:12

Re: G68. Walkie forhandler
Hans - 28/10 18:32

Re: G68. Walkie forhandler
Søren - 27/10 15:55

Re: G68. Walkie forhandler
DX301 - 25/10 19:11


Flere indlæg


22310654 besøg