Skriv i debatforum
Annuller indlæg
England vil ikke tillade packet 21. maj 1999.
STORBRITANNIEN: Står det til de britiske radiomyndigheder, Radiocommunications Agency (RA), bliver det fortsat ikke tilladt for de britiske privatradiobrugere at køre packet radio, som man ellers må i Danmark og en række andre europæiske lande.
Britiske privatradiobrugere har i årevis kæmpet en sej kamp for at få lov til at køre packet radio. Og ganske vist ser det nu ud til, at der langt om længe er en lille opblødning på vej hos RA, der i privatradiosammenhæng kan sammenlignes med Telestyrelsen i Danmark. Men det, som RA lægger op til, er en datakommunikationsform, der er "så simpel som muligt" og kun kan bruges til direkte kommunikation fra én privatradiobruger til en anden. BBSer, noder, digipeatere eller ubemandede stationer hører ikke hjemme på privatradio, ifølge RAs oplæg.
Oplægget fra RA blev fremlagt på et møde den 12. marts i en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for RA, den britiske privatradiobrugerforening British Citizens Band Confederation (BCBC) og producenterne af radioudstyr. Arbejdsgruppen er nedsat med det formål at finde frem til, hvordan datakommunikation på privatradiobåndet skal foregå.
Men dét arbejde er langtfra færdigt, og hos BCBC har man ikke opgivet håbet. Man håber selvsagt på, at det bliver muligt at overtale RA til at tillade packet radio i den form, som forlængst er taget i brug i andre lande. - I al fald er det da positivt, at RA i det hele taget har nedsat denne arbejdsgruppe. Ved vores tidligere forsøg på at få datakommunikation tilladt har de bare sagt klart og definitivt nej, siger Tony Jaconelli fra BCBC, der selv sidder i arbejdsgruppen og desuden er BCBCs webmaster.
Og tilsyneladende har BCBC baglandet i orden. Foreningen anslår, at Storbritannien har flere hundrede packet radiobrugere, og det er sikkert ikke skudt helt ved siden af, landets størrelse taget i betragtning. Og indtil videre må de altså alle leve med risikoen for at blive lukket af RA med deraf følgende bøder og konfiskationer.
Arbejdsgruppen mødes igen den 7. juni, og i mellemtiden har folkene i BCBC travlt med at indsamle informationer og erfaringer fra andre landes brug af packet radio.
I Holland har packet radio været tilladt på privatradio helt tilbage til 1. januar 1991. Danmark blev nummer to den 1. juli 1992, og siden er en række andre lande fulgt efter. Men i Storbritannien lader det altså her i 1999 stadigvæk vente på sig.
I forvejen er Storbritannien et land, der fører en striks politik på privatradioområdet. Alle privatradiobrugere skal være registreret af myndighederne, hvilket betyder, at de skal have en licens - en praksis som f.eks. Sverige forlængst er holdt op med, og som Danmark aldrig har haft.
Den britiske privatradiolicens kræver dog ikke prøveaflæggelse som hos radioamatørerne; alle kan få den, blot de er fyldt 14 år. Den har tidligere kunnet fås på posthusene, men som følge af privatisering af Storbritanniens post- og telesektor er det nu et privat firma, der administrerer ordningen. Der uddeles ikke kaldesignaler sammen med licensen, men muligheden for at indføre uddeling af kaldesignaler i forbindelse med datakommunikation har været nævnt.
I bulletiner på de europæiske packet-BBSer opfordrer BCBC alle europæiske privatradiobrugere til at besøge deres hjemmeside og efterlade navn og kaldesignal samt en opfordring om at tillade packet radio. BCBC håber, at et stort antal opfordringer kan hjælpe med til at overtale RA.
Adressen til BCBC er http://www.bcbc.u-net.com - klik på "CQCQCQ"-skiltet og skriv i det message board, der kommer frem. |