NYHEDER    DEBAT    KØB & SALG    DET SKER    BYG SELV    LINKS    DENNE SIDE/KONTAKT  
 
Debatforum 20. januar
Re:hej. johnny jensen
Køb & Salg 8. april
En stak gamle kortbølgekort
Det sker 18. august
Loppemarked i Frederikssund
 
 

Re: SWR-meter?


Ulrik Brinck / A304

Hej Frederik.

For at gøre en lang historie kort, handler det om, at antennen skal fungere korrekt og passe til den frekvens, du sender på (27 MHz).

Hvis den ikke gør det, så kan den ikke "ekspedere" alt det signal, den modtager fra senderen, og derfor vil noget af signalet komme tilbage fra antennen til senderen (det kan nemlig ikke bare forsvinde).

Med SWR-meteret måler du, hvor meget signal, der kommer tilbage. Eller mere præcist: Du måler forholdet mellem, hvor meget der sendes, og hvor meget der kommer tilbage. SWR = standing wave ratio = "standbølgeforholdet". Nogle kalder det blot "returen".

Når du har tilsluttet SWR-meteret mellem radioen og antennen, gør du sådan her:

Mængden af retursignal vil altid afhænge af, hvor meget signal, du sender ud - derfor skal SWR-meteret først kalibreres.

På knappen FWD/REF vælger du FWD (forwarded power - det signal, du sender ud). Tast senderen og drej på kalibreringsknappen indtil SWR-meteret viser præcis fuldt udslag - dette punkt er som regel mærket CAL eller SET på SWR-meteret.

Når det er gjort, sætter du FWD/REF over på REF (reflected power - det signal, der kommer retur). Her er det så meningen, at viseren på SWR-meteret skal gå så langt NED som muligt. Og den skal under alle omstændigheder ned under det røde felt - ellers kan senderen tage skade, hvis du er tilstrækkelig uheldig.

Normalt justerer man antennen ved blot at ændre på dens længde - nogle antenner har en justeringsskrue til formålet. Så her gælder det om at prøve lidt frem og tilbage og finde den antennelængde, der giver bedst måleresultat. Husk at kalibrere SWR-metret hver gang, du har justeret på antennen og foretager en ny måling.

Målingen skal i øvrigt ske på en kanal nogenlunde midt i båndet, idet antennen i princippet kun passer til én frekvens og resultatet bliver dårligere, jo længere du går væk fra den frekvens. Kanal 19 er den frekvensmæssigt midterste kanal (ved 40 kanaler), men hvis den er optaget, kan du måle på kanal 17, 18 eller 20 - så præcist behøver det heller ikke at være.

Hvis du kun skal sende på én kanal (f.eks. hvis det er en packetstation eller en "ræv", du skal opsætte), kan du selvfølgelig i stedet vælge at justere antennen ind efter den kanal.

Venlig hilsen
Ulrik.

Sendt den 27. januar 2003 kl. 22:01.

Besvar dette indlæg

Tilbage til oversigten over indlæg


Hele denne tråd:

SWR-meter?. Frederik - 26. januar 2003 22:42.
   Re: SWR-meter?. Ulrik Brinck / A304 - 27. januar 2003 22:01.

SENESTE NYHEDER

6. maj
Jægerspris-klub fylder 30 år

17. januar
Hvem er derude?

27. december
Schweiz afskaffer CB-licens, men kun delvist

15. juli
Tjekkiet får 80 kanaler

26. juni
Jan Bentzen, B.T.H., er død


Flere nyheder

Søg i nyhedsarkivet

 
SENESTE I DEBATFORUM

Re:hej
johnny jensen - 20/1 08:48

repeater
michel christ... - 3/10 01:37

Re: Corona Klubben 2630
Dan Goldmann - 28/3 18:34

Re: Walkie-Talkie klubber..
Søren-spætte - 3/1 22:10

Re: Walkie-Talkie klubber..
Per-Ulrik Ras... - 21/9 19:13


Flere indlæg


13680737 besøg